HTML

Azoknak akik szeretik a kockákat, de nem kockák

Friss topikok

Archívum

Futni vagy nem futni?

2014.05.06. 20:31 SpanyolKarcsi

Szükséges-e a futás ha száraz izomtömeget szeretnénk? A futás, mint minden kardio edzés elég alattomos dolog, sajnos nem csak a zsírt de az izmot is bontja ezért óvatosan kell adagolni. Elég megnézni a 100 méteres sprintereket és a maratoni futókat.

 

Valaki minél hosszabb távokat fut annál inkább kevesebb rajta a száraz izom. A szervezet egy nagyon racionális felépítmény, amire nicnsen szüksége azt lebontja, Sajnos az izmot is, mert csak hátráltat szélsőséges igénybevételek esetén. A száraz izomtömeg elérése mellett azonban ha valaki sportol akkor az egészséges élet is egy alapvető cél. A futással javítjuk a keringésünket, fokozzuk az erek rugalmasságát, erősítjük a szívünket és a nyugalmi állapotban mért pulzusunk is csökken. Ezek nem elhanyagolható szempontok, mintahogy az sem, hogy ezzel csökkentjük a koszorúér betegségek, stroke és szívroham kialakulásának esélyét is.
A fenti kérdésben teljes igazság nincsen, a kérdés vizsgálatakor figyelembe kell venni a testalkatot, az anyagcsere gyorsaságát és az elérni kívánt célt is. Ha a cél a szálkás 10% körüli testzsír százalék és emellett átlagos anyagcserénk van akkor a napi 3*1 óra futás, 10 km/h sebességgel az ideális. Emellett azonban nem szabad megfeledkezni a megfelelő tápanyagbevitelről és a napi legalább 4 de inkább 6 fehérjedús étkezésről sem. Ha a cél a fedettebb akár 15-18% testzsír, de emellett kiemelkedő erő és tekintélyt parancsoló testalkat, akkor a futás heti egyszer egészségmegőrző céllal javasolt csak.
Ha ektomorf testalkatod van akkor csínyján kell bánni a futással, mert úgy fogsz kinézni, mint egy etióp tájfutó, az pedig nem mutat jól se ruhában, se a strandon, maximum azt a benyomást fogod kelteni, hogy épp egy 3 hetes tüdőgyulladás után lábadozol éppen. Endomorf testalkat esetén azonban a futásból soha sem elég ha fedetlen izomzat a cél. Gyakorlatilag annyit lehet kardiozni, ami a csövön kifér.
Az egész színtiszta matek, bevételi oldalon ott van a bevitt tápanyag, amit gondosan meg kell válogatni, míg kiadás oldalon ott van a kardió és a többi bármilyen jellegű testmozgás. (sima sétától kezdve, a szexen át egészen a szemét leviteléig minden)
Ebbe a matekba kavar be még a testalkat és pajzsmirigy müködés, ami egy nem számszerűsíthető képlet. Van akinél a kiadási oldalt kerekíti fel, van akinél a bevételi oldalt.
Ha száraz izomtömeget szeretnénk akkor azzal azonban tisztában kell lennünk, hogy az elsődleges a heti 4-5 súlyzós edzés és a táplálkozás, a kardió az csak hab a tortán, ami segít gyorsítani az anyagcserét és kiküszöbölni az étkezésbeli hibákat. Azonban, ha csak futunk súlyzós vagy bármilyen power edzés nélkül, akkor maximum csapott vállú alultáplált srácok/lányok leszünk.


A sprinterek is a súlyzós edzésekkel szerzik meg az izomtömeget és a fizikumot, míg a robbanékonyság és a technika az amit utánna erre ráépítenek. Tesztoszteron termelés tekintetében is hátrányos a hosszú kimerítő futás, ellenben a rövid sprintek ellenkező hatást váltanak ki, vagyis fokozzák azt.
Én személy szerint a heti 4-5 súlyzós edzés mellé háromszor kardiózom, ami lehet futás, úszás, squash vagy bármi, lényeg, hogy élvezzem a mozgást. Ez a legfontosabb az egészben.. Ne egy célért edzzünk, hanem azért, mert jól esik, mert javítja a közérzetet és, mert alig várjuk, hogy leérjünk az edzőterembe. Ha csak azért mész le, hogy jól fessél félmeztelenül, akkor az egész ott van elrontva.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://6kocka.blog.hu/api/trackback/id/tr356128250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása